Alex POPA

In music we trust!


Cum dimineata pe racoare, se sta cu fata la soare si se asteapta in disperare, un autobuz sa se vada in zare, da' putin mai gol sa fie, m-am gandit ce frumos ar fi daca si la noi s-ar respecta niste norme de civilizatie, care se regasesc in Occident, in ceea ce priveste calatoria cu mijloacele de transport in comun.
Cum ar trebui sa se procedeze:
1. In momentul in care calatorul a ajuns in statia de asteptare, depoziteaza mucul de tigara, ambalajul de la produsul alimentar pe care l-a consumat, sau cotorul de la setul vechi de bilete la cosul de gunoi. Se asteapta autobuzul, respectiv tramvaiul, fara a incomoda trecerea celorlalti pietoni pe trotuar.
2. Mijlocul de transport in comun ajunge la ora si minutul indicate pe tabelul de parcurs existent in statie. Prioritate au cei care doresc sa coboare, apoi are loc imbarcarea calatorului, care asteapta pana ce poate intra in mijlocul de transport, si apoi composteaza corespunzator biletul de calatorie.
3. In timpul calatoriei, nu se asculta manele, sau alte ragete infundate la telefonul mobil(care este prevazut cu dipozitiv hands-free), nu se urla, injura, jigneste alt calator, nu se vorbeste tare daca este purtata o conversatie cu un alt interlocutor, sau la telefonul mobil. Tot in timpul calatoriei, se pune mana la gura daca se casca, stranuta, sau tuseste, nu se atinge fara nici un scop un alt participant la calatorie.
4. La sfarsitul calatoriei, participantul, care are prioritate la iesire ii roaga pe cei care ocupa coridorul de miscare din mijlocul de transport in comun, sa-i permita deplasarea pana la iesirea din respectivul mijloc de transport.
5. La iesirea din mijlocul de transport, biletul compostat este depozitat in cosul de gunoi din statie.
Cum se procedeaza:
1. Se ajunge in statie. Astepti un mijloc de transport pana ce iti ies peri albi in cap. Alti indivizi pe langa tine, asteapta si ei mijlocul de transport, scuipand coji de seminte pe hainele pietonilor, sau ascultand manele la telefonul mobil.
2. Vine in sfarsit autobuzul/tramvaiul. Este plin pana la refuz, din cauza nerespectarii timpilor de parcurgere a traseului. Incerci sa intri in mijlocul de transport. Esti impins din toate directiile de pensionari care se grabesc sa ajunga, numai ei stiu unde- in nici un caz la serviciu, acolo unde trebuie sa ajungi tu. Daca ai noroc, intri si te simti ca intr-o cutie de sardine. Daca nu ai noroc astepti urmatorul mijloc de transport in comun si intarzii la serviciu. Te alegi cu o penalizare.
3. Cu mult noroc 'divin' te afli in mijlocul de transport in comun. O doamna, trecuta de toate varstele tipa la un student si ii transpune, in ragete invechita imagine cu tinerii din ziua de azi care nu-i respecta pe batrani. Un grup de elevi injura de mama focului si asculta ultima manea de top dintr-un telefon mobil, probabil furat de prin Italia. Un domn de vreo 40 si ceva de ani se impinge in tine de parca ai fi un pilon de sustinere, iar un copil, destul de murdar interpreteaza un hit pe care, parca l-ai mai auzit, si nu la vreo emisiune de copii - 'Da nenea si mie un ban', sau 'Tatal nostru, care ne esti prin ceruri'.
4. Ajungi in sfarsit in statia in care trebuie sa cobori. Trebuie sa ai rabdare, pentru ca altii inaintea ta s-au impins deja in ceilalti calatori, croindu-si drum catre iesire, de parca autobuzul, sau tramvaiul ar fi infestat cu un virus letal. Trebuie sa intrebi de mai multe ori pe alti participanti, care nu-si termina calatoria in acelasi timp cu tine, daca iti vor permite sa te dai jos. Se uita indignati la tine ca trebuie sa-ti faca loc. Poate ca trebuia sa procedezi ca doamna aia, pe la vreo 50 de ani pe care ai auzit-o afurisind niste copiii, ca nu se dau din calea ei.
5. Cobori in sfarsit in statie. Rasufli usurat, gandindu-te daca ar trebui sa procedezi ca altii si sa arunci biletul compostat pe trotuar. Il arunci totusi la cosul de gunoi din statie. Te rogi sa ai si tu masina, poate asa scapi de calvarul din mijloacele de transport in comun. Idee proasta. Tocmai s-au luat la injurat doi soferi din cauza ca nu mai incap pe bulevardul si asa blocat de mult de cate masini sunt. Iti mai faci o alta rugaciune: cand vei iesi de la serviciu sa nu se mai repete scenariul apocaliptic deja trait pe propria piele. Idee si mai proasta. La fel se intampla si dupa amiaza.
Iti urez sa rezisti eroic!

2 comentarii:

Andreea spunea...

ce cauta pensionarii in mijloacele de transport? vorba unui alt calator "isi plimba sacosa"... iar cat despre reprosurile pensionarilor asupra tinerilor: iritante tare... adevar graiesti tu acilea ;)

6 mai 2009 la 17:26  
ALEX POPA spunea...

Pai ce ar cauta pensionarii, in momentul in care transportul pentru ei e gratis?! Sa se plimbe cat incape, ca lor li se cuvine, ca si-au adus aportul la dezvoltarea statului roman;) Daca primaria a dat gratis, atunci cu placere, nu?! Take care;)

6 mai 2009 la 17:39