Alex POPA

In music we trust!

Humanum

Inseamna uman, bland, prietenos, amabil, civilizat, nobil, cultivat. Cautam intr-un dictionar on-line latin - roman, cuvantul prieten. Si mi-a dat, printre altele si acest rezultat. De curand am ascultat o predica interesanta a unui preot romano-catolic despre prietenie. Potrivit acestuia, prietenii se impart in trei categorii: cei care iti sunt prieteni din interes, cei care iti sunt prieteni doar pentru a obtine un anumit profit de pe urma ta, si in final, cei care iti sunt prieteni sinceri, alaturi de tine chiar si atunci cand iti merge greu. Evident, persoanele din ultima categorie sunt considerate a fi prieteni adevarati.
Am foarte putini prieteni, in sensul pur al cuvantului. Poate si din cauza ca mereu am fost dezamagit de oameni. Poate si din cauza ca imi plac oamenii care sunt humanum si nu doar cei care iti zambesc mereu, iti spun lucruri frumoase, iar atunci cand au ocazia iti infing metaforic vorbind un pumnal, sau te afunda si mai mult in abys-ul in care te afli. Imi plac oamenii humanum care te ajuta si nu-ti cer nimic in schimb, care sunt acolo pentru tine atunci cand ai nevoie de cineva, care stiu ce sa-ti spuna, si cum sa-ti vorbeasca, pentru ca tu sa gasesti solutia cea mai buna la problema pe care o ai. Din pacate oamenii humanum sunt foarte putini, poate chiar inexistenti in anumite contexte. Nu o singura data am fost dezamgit de cei care se doreau a fi prieteni, si care de fapt se incadrau in primele doua categorii expuse mai sus.
Insa... avem nevoie de oameni, avem nevoie de prieteni. Si totusi e mai bine sa ai langa tine pe cineva uman, bland, prietenos, amabil, civilizat, nobil, cultivat, decat o multime de pseudo-prieteni care sunt langa tine doar din cauza ca se plictisesc, merg in cluburi/ puburi, sunt colegi de facultate/ serviciu si nu le pasa decat de propria persoana, in nici un caz de tine. Mai bine o persoana care sa te cunoasca si sa stie de ce ai nevoie, decat o multime de amici care te lasa atunci cand tie iti merge cel mai rau.
Exista oare prieteni humanum?! Exista si in viata reala, nu doar in filme. Sunt putini. Dar important este ca exista! Prietenia adevarata a devenit un lucru destul de rar in ziua de azi. Parca ar fi un 'animal' pus pe o lista de specii aflate in curs de disparitie. Insa daca ai gasit pe cineva care iti poate fi prieten adevarat, atunci hold on to your buddy - tine-l bine! Nu se stie daca vei mai avea vreodata ocazia sa ai parte si de oameni in viata ta. Iar tu la randul tau, fii humanum!
The Rembrandts - I'll be There for You

2 comentarii:

Laura spunea...

Cel mai bine cred ca este sa ne gasim prieteni cu caliati si personalitate cat de cat apropiate cu ale noastre.

Intr-o relatie fie ea si de prietenie, trebuie sa stim sa comunicam, sa ascultam, sa toleram, sa iertam si sa acceptam pe cel de langa noi ;)

19 mai 2009 la 16:45  
ALEX POPA spunea...

Asa este. Iar comunicarea trebuie sa fie pe primul loc;)

19 mai 2009 la 17:28